DEÜ Deprem Bölgesinde Yedinci Su Arıtma Ünitesini Hizmete Açtı
Dokuz Eylül Üniversitesi, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından bölgedeki takviye çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Toplumu bilinçlendirmek ve depremzedelerin sorunlarına çözüm üretmek için projeler yürütüldüğünü belirten DEÜ Rektörü Prof. Hatay Kırıkhan’daki konteyner kentte saf su ihtiyacını karşılamak için.
Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Deprem bölgesindeki yaraların sarılması için devletimizin de desteğiyle var gücümüzle çalışıyoruz. DEÜ tarafından projelendirilip hayata geçirilen 7’nci Su Arıtma Ünitesini konteyner şehrimizde yaşayan depremzede vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Dokuz Eylül Üniversitesi, bölgede sağlık hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde geliştirilmesini, depremzede vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesini ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hizmetlerinden aktif olarak yararlanılmasını amaç edinmiş; Kırıkhan Belediyesi ile Hatay Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Türkiye, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yaralarını sarmaya devam ediyor. Birçok bölgede büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından tüm imkanlarıyla harekete geçen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), arama kurtarma, acil sağlık hizmetleri, insani yardım, barınma ihtiyacı ve hasar tespiti gibi konularda değerli katkılar sağlıyor. Üniversitenin farklı birimlerinden akademisyen ve öğrencilerden oluşan ekipler, bölgede sağlık taramaları, temiz su birimleri konseyi, beslenme ve sağlık hizmeti takviyeleri gibi örnek projeleri gönüllülük esasına göre yürütüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, sıkıntılı zamanlarda millet olarak kenetlenmenin değerine vurgu yaparak, “Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye’nin dört bir yanına, üreterek ulaşmayı ilke edinmiş köklü bir gelenekten geliyor. sadece bulunduğu bölgede hizmet vermekten öte, aziz milletin sorunlarına çözüm üretmek ve projeler üretmektir. Yaşadığımız asrın felaketinin izleri ve aziz milletimizin yaraları; devletimizin, kurumlarının ve Türk milletinin birliği ile yeniden şifa bulacaktır. Dokuz Eylül ailesi olarak bölgedeki tüm imkanlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz.”
YEDİNCİ SU ARITMA ÜNİTESİ AÇILDI
DEÜ’nün Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nde Sultanbeyli Belediyesi ve Tuzla Belediyesi tarafından kurulan iki farklı konteyner kentte Su Arıtma Ünitesi hizmete açtığını belirten Rektör Prof. Her biri günde 10 ton ve saatte yaklaşık 420 litre su üretebilen gelişmiş arıtma teknikleri ile suyu arıtın. Bugün Kırıkhan’da deprem bölgesinde 7’nci Su Arıtma Ünitesini hizmete açtık. Hatay’ın yanı sıra Üniversitemizin öz kaynakları ile Malatya ve Adıyaman’da da projeler yürütüyoruz. Özellikle yaz aylarında oluşabilecek su kaynaklı hastalıkların önlenmesinde etkili olacak içme suyu arıtma tesisleri deprem bölgesine katkı sağlayacaktır.
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı konteyner kentte yaşayan depremzedelerin Üniversitenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmetlerinden aktif olarak yararlanabilmesi için Dokuz Eylül Üniversitesi, Kırıkhan Belediyesi ve Hatay Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı. DEÜ’nün sağlık alanındaki tecrübesinin, depremzedelerin yaşam kalitelerinin artırılmasına, kas-iskelet sistemi ile ilgili sorunların azaltılmasına ve bölgedeki sağlık ihtiyacının belirlenmesine değerli katkılar sağlayacağını belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, şunları söyledi: “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültemiz öğretim üyeleri ve stajyer fizyoterapi öğrencilerimiz deprem sonrası fiziksel travma ve sakatlıklara müdahale için bölgede işbirliği ve gönüllülük esasına göre hizmet vermektedir. Bu hizmet ve uygulamalarla beyin sarsıntısından etkilenen bireylerin fiziksel ağrılarını azaltıp dindirecekleri, fonksiyonel düzeylerini iyileştirecekleri, aktif yaşamlarına mümkün olan en kısa sürede ağrısız dönebilecekleri ve yaşam kalitelerini belirli bir ölçüde yükseltebilecekleri öngörülmektedir. Dokuz Eylül olarak vatandaşlarımızın hizmetlerden aktif olarak faydalanabilmesi için paydaş kurumlarla örnek çalışmalar yürüteceğiz.”
BİLGİ ENVANTERİ OLUŞTURULDU
DEÜ Rektörü Hotar, konteyner kentlerde saha araştırmaları ile sağlıkla ilgili değerli bilgilerin elde edildiğini belirterek, “Üniversitemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi’nden başarılı Fizyoterapi eğitmenleri ve stajyer Fizyoterapistlerden oluşan gruplarımız yüz yüze görüşmeler yapmaktadır. depremzedelerle görüşmeler yapmakta ve güncel sağlık sorunları hakkında raporlar hazırlamaktadır. Bölgeye giden sağlık ekiplerimiz de bu bilgiler ışığında vatandaşlarımızın tedavisini yürütüyor. Üniversitemiz ayrıca Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon tedavileri, eğitim programlarının uygulanması ve gerekli malzeme, cihaz ve ekipmanın temini konusunda paydaşları ve depremzedelerle uyum içindedir. Tedavi ünitemizin hem konteyner kentte hem de bölgede değerli bir sağlık hizmeti açığını kapatacağına inanıyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı