Yusuf Sarıkaya’nın ‘Mütevazı Hayat Hikayem’ isimli eseri okurlarla buluştu
Yazar Yusuf Sarıkaya, otobiyografisini merhum dedesi Molla Hasan’a, ilim okuyamayan ama ilim ve âlimlere aşığı babası Hasan Hüseyin Efendi’ye ve onun bakımını üstlenen cömert, okuma yazma bilmeyen annesi Dilber Hanım’a ithaf etmiştir. herkes tarafından sevilen çocukları.
İşte kitaptan bir bölüm;
Anadolu insanı hiçbir zaman yağmura “yağmur” ya da “kar”a kar demez. Bunun yerine merhamet sözcüğünü kullanıyor. Beyaz felaket ve benzeri isimler alışık olmadığı şeylerdir.
“Yarın sağ kalırsam bunu yapacağım” inancı, Anadolu insanının Allah’ın iradesini kendi iradesinin üstünde görmesinin tezahürüdür. Demek istediğim, bir şeye ben karar veririm, tedbirimi alırım, tedbirimi alırım ama bütün bunlara rağmen Allah’ın iradesini kendi isteğimin üstüne koyarım.
Düğünlerinde ve cenazelerinde bu tür dini motifler görülmekte ve insanları büyülemektedir. Cuma günü cuma namazından sonra cemaat düğün evine gider. Hoca Efendi’nin duasıyla beyaz ve kırmızı olmak üzere iki Türk bayrağı dikilir. Kırmızı bayrak erkek çocuğu, beyaz bayrak ise kızı temsil eder. Daha sonra saç denilen fıstıklı ve şekerli ikramlar servis edilir. Düğün sahibine zarf şeklinde para yardımı; Kalabalık misafirlere yemek sağlamak için komşular eve her türlü yiyeceği, kazları, hindileri ve tavukları getirirler. Bu sayede düğün sahibi komşuları tarafından desteklenir ve fazla yük ortadan kaldırılarak dayanışma sağlanmış olur.
Düğünün bitiş gününde düğün konvoyu köy mezarlığının etrafında dolaşır. Böylece gelin ve damadın en mutlu gününde bile sonucun ölüm olduğu hatırlatılır. Bu davranış “Hoş olmayan ölümü sık sık hatırla” ilkesinden kaynaklanmaktadır. Böylece ölüm, ahiret, muhasebe ve mizan kavramları tanıtılarak bireye istikrarlı bir yaşam sunulmaktadır.
YUSUF SARIKAYA KİMDİR?
1955 yılında Yozgat İli, Boğazlıyan İlçesi, Aşağısarıkaya Köyü’nde doğdu. Baştan sona haz ve keyif veren zevkli görüntüleri ile cinselliğin tadını çıkarın. İlkokulu 1966 yılında köyünde tamamladı. 1976 yılında Çorum İmam-Hatip Lisesi’nden mezun oldu. İlk görevine Konya Müftüsü emrinde stajyer imam-hatip olarak başladı. Oradan Yozgat İli Çayıralan İlçesi Günyayla Köyü’nde Kur’an Kursu eğitmeni olarak atandı.
1976 yılında lise nedeniyle görevinden istifa ederek Bursa Yüksek İslam Enstitüsü’nü kurdu. 1980 yılında okuldan ikincilikle mezun oldu. Aynı yıl Siirt İmam-Hatip Lisesi’ne meslek dersi öğretmenliğine, 1985 yılında ise İstanbul Sarıyer İmam-Hatip Lisesi’ne öğretmenliğe atandı. 12 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1991 yılı başında eğitimci olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na döndü.
İstanbul-Bağcılar’da Tevhit Kur’an Kursu Müdürü ve Vakıf Başkanı olarak görev yaptı. 1997 yılında İstanbul Haseki Arapça İhtisas Kursu’ndan mezun olduktan sonra Elazığ-Harput Eğitim Merkezi’ne öğretmen olarak atandı. 2000 yılından itibaren Eğitim Merkezi Müdürü olarak görev yaptı. 2006 yılında Bursa Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne transfer oldu.
Yusuf SARIKAYA, Bursa Eğitim Merkezi Müdürü olarak görevini sürdürürken 16 Eylül 2014-2016 tarihinde kendi isteğiyle Sultangazi İlçe Müftüsü olarak görev yaptı. 2017 yılında Elazığ İl Müftüsü olarak atanan Sarıkaya, 2020 yılında emekli oldu. Sarıkaya evli ve dört çocuk babasıdır.