“İstanbul depremi ve deprem odaklı kentsel dönüşümler” toplantısı
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür, “‘İstanbul depreme hazır mı?’ Hayır derseniz hayır, ‘İstanbul’da deprem hazırlığı adına bir şey yapıldı mı?’ Kimseyi kırmamak için ‘evet’ yapıldı. Çok şey yapıldı ama yapılanlar yapılması gerekenden az.” söz konusu.
Görür, İşbirliği ve Proje Platformu tarafından Bakırköy’deki İBB Florya Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen “İstanbul depremi ve deprem odaklı kentsel dönüşümler” toplantısında, Gölcük depreminin üzerinden 23 yıl geçtiğini söyledi.
prof. Depreme hazırlık süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Görer, “İstanbul depreme hazır mı?” Hayır derseniz, cevap hayırdır. ‘İstanbul’da deprem hazırlığı adına bir şey yapıldı mı?’ Kimseyi kırmamak için “evet” yapıldı. Çok şey yapıldı ama yapılanlar yapılması gerekenden az.” dedi.
İstanbul depreminin geleceğinin bilimsel olarak kesin olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Bak, şöyle devam etti:
“İstanbul, deprem hattında hasar gören Doğu Anadolu’daki 11 ilin toplamından daha fazla hasar alacak. Türkiye ne olacak onu ayrı ayrı konuşuruz. Demek bu kadar ciddi. Sanmıyorum. ciddi olduğunu söylediğin kadar ciddiye alırsın.Çarklar dönünce sen unutursun, halk unutur.”
1912’de Şarköy’de, 1999’da Gölcük’te depremler olduğunu hatırlatan Görer, “Şimdi bir fayın sağında ve solunda iki deprem oluyorsa, deprem yoksa ‘sismik boşluk’ diyoruz. Ortada. O boşluğun kırılması lazım. Al sana bilimsel veriler. Çok fazla konuşmaya gerek yok.” terimleri kullandı.
İstanbul’da olası bir depremin şiddetinin 7,2 ile 7,6 arasında değişeceğini belirten Görür, Avrupa yakasındaki zeminin kaliteli olmadığını kaydetti.
prof. Görür, olası deprem sonrası müdahale için mahalle gönüllülerinin oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.
İşbirliği ve Proje Platformu Lideri Gürkan Özensoy, platformun çalışmalarını anlatarak, son depremde hayatını kurtaranlara rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifalar diledi.