Haber

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı, Seçim Kanunu Yapım Komitesine İstişareleri Birkaç Hafta Daha Sürdürmesi Çağrısında Bulundu

Libya Temsilciler Meclisi Lideri Akile Saleh, Seçim Maddelerini Belirleme Komitesi’ne (6+6) uzlaşmaya dayalı seçim yasalarını çıkarmak için istişareleri bir veya iki hafta daha sürdürme çağrısında bulundu.

Temsilciler Meclisi, ülkenin doğusundaki Bingazi kentinde düzenlenen toplantıda, seçim yasalarının Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi Temsilcilerinden oluşan 6+6 Komisyonu tarafından onaylanmasını görüştü. Fas’ta yapılan görüşmeler sonucunda

Toplantıda konuşan Salih, Temsilciler Meclisi olarak Libya’da yapılacak seçimler için üzerlerine düşeni yaptıklarını söyledi.

Salih, 6+6 Komitesini, uzlaşmaya dayalı seçim yasalarını çıkarmak için kendi aralarındaki istişareleri bir veya iki hafta daha sürdürmeye çağırdı.

Komite’nin meşruiyetini Danıştay veya Temsilciler Meclisi’nden değil, Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından (1969-2011) açıklanan “Anayasa Beyannamesi”nden aldığını vurgulayan Saleh ise, 6+6 Komite toplantılarının sonuçlarının bazı düzeltmelere ihtiyacı var. o yaptı.

Hazırlanan yasaların 6+6 Komitesi tarafından resmi olarak kendilerine teslim edilmediğini belirten Salih, taslaktan anladıkları kadarıyla yasalardan biri ile seçimleri engellemek istediklerini savundu.

Söz konusu kanun taslağının cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuyla ilgili olduğuna işaret eden Salih, “Adaylardan biri yüzde 99 oy alsa bile ikinci cinsiyet isteniyor. Bu gerçekten garip bir şey ve orada var. dünyada örneği yok.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacak kişinin çifte vatandaş olmasından duyduğu endişeyi dile getiren Salih, şöyle devam etti:

“Libyalılar yaşadıkları süreçlerden dolayı başka ülkelerde vatandaşlık kazandılar. Uluslararası yasalar da çifte vatandaşlığa izin veriyor. Cumhurbaşkanlığı makamında oturan kişinin karşı ülke vatandaşı olmaması, çifte vatandaşlığının düşürülmesi gerektiğine ben de katılıyorum.” seçimleri kazandığında.”

Libya’da seçimler için anayasa değişikliği süreci

Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin (1969-2011) ardından ilan edilen “Anayasa Beyannamesi”, ülkede süreksiz bir Anayasal karar veriyor.

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi’nin 6 üyesinden oluşan Seçim Kanunlarını Belirleme Komisyonu, kabul edilen Anayasa Beyannamesi’nin 13’üncü maddesini değiştirmek için bir süredir Fas’ın kuzeybatısındaki Buznika kentinde toplanıyor. ülkedeki seçimlerin anayasal temeli olarak.

Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayih, 3 Haziran’da yaptığı açıklamada, seçim sürecinin 2023 yılı bitmeden başlamasının, yasaların Seçim Maddelerini Belirleme Komisyonu’nun (6+6) bitmeden hazırlamasına bağlı olduğunu söyledi. haziran.

Toplantı sonuçlarının Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri’nin katılımıyla 5 Haziran’da imzalanması bekleniyordu ancak bu program ileri bir tarihe ertelendi.

cukurca-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu