Ekonomi

Türkiye dış ticaret verileri, Arm gelir tahmini, Robinhood’un parlak bilançosu: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – ABD hisse senedi vadeli işlemleri, yatırımcıların şirket sonuçlarını ve gelecek hafta açıklanacak önemli verileri beklemesiyle düşüşe işaret ediyor. Çip tasarımcısı Arm Holdings’in (ARM) hisseleri, yapay zeka konusundaki coşku artmasına rağmen beklenenden daha zayıf bir tam yıl gelir görünümü açıklamasının ardından düştü. Bu arada Robinhood’un (HOOD) üç aylık getirileri tahminleri aşarak dün ABD’de piyasaların kapanışından sonra hisseleri yükseltti. Türkiye’nin dış ticaret verileri açıklandı.

1. Vadeli işlemler düştü

Yatırımcıların, bir dizi yeni kurumsal kazancı değerlendirmesi ve Fed’in, para politikasının gidişatını değerlendirmeye devam etmesiyle, ABD hisse senedi vadeli işlemleri bir önceki seanstaki karışık performansın ardından geriledi.

Dow %0,1, S&P 500 %0,2 ve Nasdaq 100 %0,2 değer kaybetti.

30 hisseli Dow Jones Industrial Average art arda altıncı pozitif seansına yükselirken Wall Street’teki diğer büyük ortalamalar için durgun bir gün oldu. Gösterge S&P 500 günü değişmeden tamamlarken teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite %0,2 düşüş gösterdi.

Özellikle Amazon (AMZN) ve Nvidia (NVDA) gibi mega kapasiteli şirketlerin hisseleri, 10 yıllık Hazine getirilerindeki artışla azaldı. Getirilerdeki bu düşüş, Fed’in bu yıl içinde faiz indirimlerini beklenenden daha erken yapabileceğine dair umutların azaldığının göstergesi olabilir.

Bireysel şirketlerin üç aylık kazanç raporları dışında analistler, önümüzdeki hafta, 15 Mayıs’ta tüketici fiyat verileri de dahil olmak üzere bir dizi önemli göstergeyi bekliyor.

2. Arm’ın tüm yıl gelir tahmini beklentilerin gerisinde kaldı

Arm Holdings, yapay zekâya yönelik kurumsal harcama dalgasına rağmen tahminlerin altında kalan yıllık gelir beklentisinin ardından hisseleri düşüş gösterdi.

SoftBank destekli şirket, 2024 mali yılı için 3,8 milyar ila 4,1 milyar dolar (orta noktada 3,95 milyar dolar) gelir öngörürken 4,01 milyar dolar olan beklentilerin altında kaldı.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Ancak çip tasarımlarını üreticilere lisanslayan ve daha sonra sevk edilen her yarı iletken birimi için onlara telif ücreti ödeyen firma, dördüncü çeyrekte 928 milyon dolar gelirle 0,36 dolar hisse başına düzeltilmiş kazanç (EPS) bildirdi. Bu rakam Wall Street’in 0,21 dolar EPS ve 780,2 milyon dolar satış tahminlerinin üzerindeydi.

Grup, “şirketler tüm son pazarlarda yapay zeka için Arm tabanlı teknolojiye yatırımlarını artırdıkça imzalanan çok sayıda yüksek değerli lisans anlaşması” sayesinde lisans gelirinin, bir yıl öncesine göre %60 artarak 414 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.

Bu, Arm’ın yaklaşık iki yıldır en çok beklenen ABD listelerinden birinde halka açılmasından bu yana üçüncü kazanç raporu oldu. Arm’ın hisse senedi fiyatı, halka arzdan bu yana yükseldi ve kazanç raporundan önce 109,06 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip oldu.

Arm ve diğer hisse senetleri ile ilgili finansal ve teknik bilgilere, grafiklere, analizlere ve ProTips ipuçlarına hızla erişmek için InvestingPro dünyasına adım atın.

InvestingPro şimdi %20 indirimde. Kupon kodu: INVTROZEL1A

Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

3. Robinhood üç aylık tahminleri aştı, hisseleri yükseldi

Robinhood hisseleri, şirketin ilk çeyrek kazanç ve gelirlerinin analist beklentilerini aşmasının ardından dünkü piyasa kapanışının ardından sıçrama yaptı.

Ticaret platformu operatörü, üç aylık dönemde hisse başına 0,18 dolar kazanç elde ederek 0,05 dolarlık tahminleri aştı. Net gelirler ise 543,14 milyon dolarlık tahminleri aşarak 618 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Düzeltilmiş çekirdek gelir, güçlü kripto ticaret hacimleri ve net faiz gelirini artıran yüksek borçlanma maliyeti ortamı sayesinde bir önceki yıla göre %115 artarak 247 milyon dolara yükseldi.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Robinhood CEO’su ve kurucu ortağı Vlad Tenev, “Ürün yol haritamızı agresif bir şekilde uygulamaya devam ettik.” dedi.

Sonuçlara tepki gösteren Mizuho analistleri “Daha iyi bir [ilk çeyrek] isteyemezdik.” dedi.

4. Çin ihracatı ve ithalatı büyümeye döndü

Çin’in ihracatı, Nisan ayında dolar bazında beklenenden daha fazla artarak ülkenin kilit imalat sektöründe Pekin’in daha geniş bir ekonomik toparlanmayı destekleyebileceğini umduğu bir ivmeye işaret etti.

İhracat değeri, geçen ay yıllık bazda %1,5 artarken beklentiler %1’lik bir artış yönündeydi. Rakam Mart ayında %7,5 düşmüştü. Ekonomistler bu daralmanın, Çinli ihracatçıların satışları arttırmak için fiyatları düşürme hamlesiyle bağlantılı olabileceğini öne sürdü.

Bu arada ithalat değeri Nisan ayında %8,4 artarak %5,4’lük artış beklentilerini geride bıraktı ve Mart ayındaki %1,9’luk düşüşten sonra toparlandı. Bu büyük artış, kısmen bir önceki yıla kıyasla daha zayıf bir bazdan kaynaklanırken iç talepte de bir miktar toparlanmaya işaret etti.

5. Çin’in ticaret verileri petrol fiyatlarını destekliyor

ABD ham petrol stoklarındaki düşüşün yanı sıra dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’den gelen iyimser ticaret verileriyle, ham petrol fiyatları yükseldi.

ABD ham petrol vadeli kontratları %0,6 artışla 79,47 dolardan işlem görürken Brent kontratı %0,5 artışla 84,02 dolara tırmandı.

Enerji Bilgilendirme Dairesinin (EIA) verilerine göre ABD ham petrol stokları geçen hafta 1,4 milyon varil azaldı. Sektörel kuruluş Amerikan Petrol Enstitüsünün (API), bu hafta başında stokların 0,5 milyon varil arttığını belirtmesinin ardından bu sürpriz oldu.

Erken saatlerde açıklanan verilere göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’e, Nisan ayında yapılan ham petrol sevkiyatının 44,72 milyon ton, yani günde yaklaşık 10,88 milyon varil, olduğu haberi de olumlu havaya katkıda bulundu. Bu rakam Nisan 2023’te ithal edilen 10,4 milyon varillik nispeten düşük seviyeye kıyasla %5,45’lik bir artışı temsil ediyor.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

6. Türkiye’nin dış ticaret verileri açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ilişkin dış ticaret endekslerini içeren raporunu yayımladı.

Mart ayında ihracat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %1,4 oranında düşüş kaydetti. Endeksin detaylarına bakıldığında gıda, içecek ve tütünde %0,6 artış yaşanırken ham maddelerde %2,3 ve imalat sanayisinde %1,9 gerileme gözlendi. Ancak yakıtlarda %2,3 artış kaydedildi.

Aynı dönemde ihracat miktar endeksi de %2,8’lik bir azalma gösterdi. Miktar endeksinin sektörel dağılımına bakıldığında gıda, içecek ve tütünde %2,3’lük artış dikkat çekerken ham maddelerde %9 ve imalat sanayinde %4 düşüş yaşandı. Yakıtlarda ise %30,8’lik ciddi bir artış görüldü.

Öte yandan Mart ayında ithalat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 oranında azalış gösterdi. İthalat endeksinde en dikkat çeken değişim ise gıda, içecek ve tütünde yaşanan %7,7’lik düşüş oldu. Yakıtlarda %3,4 ve ham maddelerde %5,1 azalış gözlendi.

İthalat miktar endeksi de Mart ayında %4,4 oranında azalış kaydetti. Bu azalışta en belirgin faktörler gıda, içecek ve tütünde %19,5 , ham maddelerde %6,6 ve yakıtlarda %2,6 yaşanan gerilemeler oldu. İmalat sanayisindeki düşüş ise %1,5 olarak kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu